Paste

In jos

Paste

Mesaj  Dana la data de Sam Apr 18, 2009 4:31 pm

Va doresc Paste fericit !
avatar
Dana

Numarul mesajelor : 1032
Varsta : 28
Localizare : Calarasi

Vezi profilul utilizatorului http://animalute.roadiro.ro/phpbb3/index.php?sid=fbac1b64cc9f046

Sus In jos

Re: Paste

Mesaj  deni la data de Sam Apr 18, 2009 4:47 pm

Si tie la fel!Esti tare dragutza!!!
avatar
deni

Numarul mesajelor : 1674
Varsta : 19
Localizare : bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.forum animale.forumgratuit.ro

Sus In jos

Re: Paste

Mesaj  Andreea la data de Dum Apr 19, 2009 6:51 pm

Paștele (latină: pascha, ebraică: פסח, pronunțat pessach, greacă: Πάσχα) este o sărbătoare religioasă anuală cu semnificații diferite, întâlnită în creștinism și iudaism. Unele obiceiuri de Paști se regăsesc, cu semnificație diferită, în antichitatea anterioară religiilor biblice.
În calendarul creștin este considerată cea mai importantă sărbătoare. Potrivit Scripturii Creștine, la 3 zile dupa ce a murit crucificat, Isus a înviat. Creștinii sărbătorec Învierea Domnului în Ziua de Paști sau Duminica Paștelui. Saptămâna dinaintea Paștelui se numește Săptămâna Mare.
Elemente cum ar fi sosirea iepurașului de Paști sau căutarea ouălor colorate sunt obiceiuri asociate acestei sărbători și sunt sărbătorite chiar și de oamenii necreștini.
Etimologie
Cuvântul Paști (acceptat și ca Paște) provine în limba română din forma bizantino-latină Pastihae a cuvântul de origine evreiasca Pesah (trecere), mostenit de evrei de la egipteni. Evreii numeau Paseha (Paști) sau sărbatoarea azimilor sarbatoarea lor anuală în amintirea trecerii prin Marea Roșie și a eliberării lor din robia Egiptului (Ieșire XII, 27), care se prăznuia la 14 Nisan și coincidea cu prima lună plină de după echinocțiul de primăvară.
Termenul ebraic de Paști a trecut deci în vocabularul creștin pentru că evenimentele istorice care sunt comemorate în sarbatoarea noastră, adică patimile, moartea și Învierea Domnului au coincis cu Paștile evreilor din anul 33. Însă este de la sine înțeles că obiectul sau motivul Paștilor creștine este cu totul altul decit al Paștilor evreilor, între vechea sărbătoare iudaică și cea creștină nefiind altă legatură decât una de nume și de coincidența cronologică.[1]
O altă interpretare, răspândită în secolele trecute la catolici, a fost aceea de pascha – passione, de la passione – suferință (în greacă: πάσχω (páscho – sufăr), πάσχει (páschei – suferă).
Unele limbi germanice numesc această sărbătoare după zeița Eostre :
* germană Ostern (das), germana superioară medievală: ōsteren din vechea germană superioară: ōstarun, ōstarūn (formă la plural)
* engleză Easter, dialect northumbrian: Eostre (În engleza medievală: ester, estre din englza veche: ēaster, ēastre. Alte denumiri ale Zeiței Mame a fertilității, reînvierii și zorilor: Ostare, Ostara, Ostern, Eostra, Eostre, Eostur, Eastra, Eastur, Austron and Ausos). La greci, zeița era numită Eos iar la romani Aurora. Românii, imparțiali, au preluat ambele forme.
Ambele denumiri, germană și engleză, provin din rădăcina indo-europeană aus- a străluci

Semnificație
Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului, Învierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creștine, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Data de început a Paștelui marchează începutul anului ecleziastic creștin. Există unele culte creștine care nu sărbătoresc Paștele.

Modul de calcul pentru Sfintele Paște
Data celebrării Paștelui are la bază două fenomene astronomice: echinocțiul de primăvară și mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului. Astfel, Paștele se serbează în duminica imediat următoare primei luni pline după echinocțiul de primăvară.

Durata
Paștele creștin are o durată de 40 de zile, cuprinse între sărbătoarea Învierii Domnului (prima duminică de Paști) și sărbătoarea Înălțarii Domnului, care se celebrează la 40 de zile de la Înviere, într-o zi de joi. Primele 3 din cele 40 de zile pascale sunt zile de mare sărbătoare.

Obiceiuri de Paști
De Paști se vopsesc ouă în special roșii, unii oameni vopsesc și alte culori, ca de exemplu: verzi, albastre, galbene, violet... Creștinii se duc în Săptămâna Mare (ultima săptămână înainte de Paști) să se spovedească și să se împărtășască. În Vinerea Mare, seara, se obișnuiește ca grupul de credincioși să înconjoare Biserica împreună cu preotul și, cu un buchet de flori în mână, să treacă pe sub masa din Biserică, aceasta simbolizând mormântul lui Iisus.
Cu ocazia sărbătorilor Pascale gospodinele prepară pască, cozonac, drob și alte mâncăruri tradiționale.
Folclorul conservă mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbatorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

Culte creștine care nu sărbătoresc Paștele
Anumite culte creștine nu sărbătoresc paștele, acestea sunt: Martorii lui Iehova, Biserica Mormonă, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.
avatar
Andreea

Numarul mesajelor : 943
Varsta : 20
Localizare : Sinaia

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Paste

Mesaj  Eliza la data de Dum Apr 19, 2009 6:54 pm

Va urez tuturor utilizatorilor forumului un Paste fericit!

Eliza
Administrator

Numarul mesajelor : 4971
Varsta : 23
Localizare : Marte

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Paste

Mesaj  deni la data de Lun Apr 20, 2009 5:55 am

Sper sa aveti toti un Paste fericit si sa fiti toti sanatoti!!!!!! I love you
avatar
deni

Numarul mesajelor : 1674
Varsta : 19
Localizare : bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.forum animale.forumgratuit.ro

Sus In jos

Re: Paste

Mesaj  Elisabeta la data de Lun Apr 20, 2009 4:44 pm

Hristos a inviat! Very Happy
avatar
Elisabeta

Numarul mesajelor : 1177
Varsta : 22
Localizare : Iasi

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Paste

Mesaj  Eliza la data de Lun Apr 20, 2009 5:05 pm

Adevatat a inviat! Laughing

Eliza
Administrator

Numarul mesajelor : 4971
Varsta : 23
Localizare : Marte

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Paste

Mesaj  deni la data de Lun Apr 20, 2009 5:35 pm

Hay sa cantam(desi a trecut noaptea de inviere)! Very Happy Fiecare pe rand cantecul!!! Very Happy


Hristos a inviat din morti,
Cu moartea pe moarte calcand,
Si celor din morminte,
Viata daruindu-le! Very Happy
avatar
deni

Numarul mesajelor : 1674
Varsta : 19
Localizare : bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.forum animale.forumgratuit.ro

Sus In jos

Re: Paste

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum