Caii

Pagina 2 din 2 Înapoi  1, 2

In jos

Scurta istorie a cailor

Mesaj  Crazy_Girl la data de Mar Sept 01, 2009 11:38 am

In urma cu circa 10.000 de ani, un om al grotelor i-a zis altuia: "Imi este atat de foame, incat as putea sa manac un cal". Asa ca au mancat unul.Acest om doar a mancat calul. [color:8a47=#0494e1! important]Mai tarziu, a descoperit ca poate pastra iepele, pentru a le mulge. Acesta a fost inceputul industriei carnii si a laptelui. Progresul omului nu a fost unul prea importanta, pana in momentul in care omul a descoperit utilitatea calului. Incepand cu acel [color:8a47=#0494e1! important]moment, totul a inceput sa se miste.Momentul in care omul a domesticit primul cal este unul nesigur. Nu este cunoscuta inca nici [color:8a47=#0494e1! important]prima societate umana care a utilizat [color:8a47=#0494e1! important]prima calul pentru calarie. Dar faptul ca evolutia omenirii a trecut de la pasi mici la galop, atunci cand omul si calul au devenit parteneri, este incontestabil.


O teorie destul de plauzibila este ca primii calareti ai cailor au fost Brahmanii din India. Mitologia hindusa a creat primul om care a calarit un cal, om cunoscut sub numele de Manu, Sveyambhuva sau Viraj. Intru-cat Manu a consituit un [color:8a47=#0494e1! important]model de viata pentru hindusi, este clar faptul ca echitatia a ajuns sa fie extrem de pretuita, ajutand la dezvoltarea acestui domeniu.
Desii brahmanii au for primii care au practicat echitatia, ai nu au fost singurii care au devoltat acest domeniu. Calatoritul calare a aparut in toate locurile in are au fost gasiti si cai, in Asia, Africa de Nord si Europa. Stim bine ca asirienii, chinezii si persanii erau calareti talentati si agili, cu circa 3000 de ani inainte de Christos.Chiar daca brahmanii au fost primii calareti, chinezii au fost, fara nici un dubiu, cei care au facut din calarie o arta. Chinezii au inceput sa inseueze caii incepand cu 4000 de ani inainte de Christos. Exista dovezi care sprijina idea ca poporul chinez a folosit caii chiar ma devreme, in mai multe scopuri decat o facuse orice alta civilizatie pana atunci. Chinezii au fost implicati in reproducerea selectiva si in conformatia selectiva (avand mai multe tipuri de cai pentru mai multe tipuri de activitati), cu o mie de ani inaintea erei noastre.
avatar
Crazy_Girl

Numarul mesajelor : 1238
Varsta : 24
Localizare : Anglia>Surrey>Croft Manor

Vezi profilul utilizatorului http://cool-place.forumgratuit.ro/index.htm

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Crazy_Girl la data de Mar Sept 01, 2009 11:38 am


Cu circa 2000 de ani inainte de Christos, hititii din jurul Mediteranei, foloseau si ei caii in diverse activitati. Caii erau folositi in raboi, si acest popor iese invingator. Hititii au fost primii care au primul text despre ingrijirea si cresterea cailor. Acest document a fost scris in jurul anului 1600 a.Ch si contine cateva sfaturi despre dresajul cailor care sunt aplicabile si astazi, ca si atunci.De exemplu, hititii spuneau ca un cal are nevoie de echivalentul a 100 de mile de galop inainte de a ajunge la viteza sa reala. Majoritarea dresorilor sunt de acord ca rasa moderna de Toroughbred necesita parcurgerea a 100 mile in galop inainte de a alerga la adevarata lor capacitate. Sirienii au fost prima dintre culturile din estul Mediteraneenei care a foslosit un obicet asmanator cu o sa. Tot ce le lipsea era hatul, dar la acel moment, nimeni nu folosea. Egiptenii au folosit si ei caii, pentru prima data in jurul anului 1650 a.Ch, in scopul extinderii imperiului lor. In mod curios, acestia nu foloseau caii pentru calarie, ci doar pentru trasul saretelor de lupta.


Caii au intrat in cultura vestica la fel ca majoritatea altor fenomene, prin intermediul mitologiei. Grecii credeau ca aceste animale veneau din mare, fiind o creatie a zeului marii, Poseidon. Este posibil ca aceasta legenda sa se fondeze pe faptul ca mai toti caii erau adusi la tarm de catre navele care transformau cavaleria care a cucerit Creta in jurul anului 2000 a.Ch.Poate centaurul, jumatate om, jumatate cal, sa fie reprezentarea unul cavaler calare, vazut pentru prima data? Calul inaripat, Pegasus, apare si el in mitologia greaca, reprezentand un mod prin care Poseidon a incercat sa le indice oamenilor sursele de apa proaspata. Se stie ca caii salbatici bat cu copita in pamantul arid, acolo unde simt ei, instinctiv sau empiric, ca exista o sursa de apa. Oare aceasta actiune are vreo legatura cu mitul darului lui Poseidon?Calul in mitologia greaca este destul de bine cunoscut, dar nu este fara echivalent. Chinezi au avut propria lor versiune a centaurului, Thing-Ling, cea mai inteleapta dintre fiinte si, desigur, jumatate om, jumatate cal. Ei bine da, calul a impumutat multe dintre caracteristicile omului, o data ce au devenit parteneri. In timpul parteneriatului de inceput al calului cu omul, calul a fost intotdeauna asociat cu intelepciunea, puterea si utilitatea.


avatar
Crazy_Girl

Numarul mesajelor : 1238
Varsta : 24
Localizare : Anglia>Surrey>Croft Manor

Vezi profilul utilizatorului http://cool-place.forumgratuit.ro/index.htm

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Crazy_Girl la data de Mar Sept 01, 2009 11:39 am

scz ca e scris asa de mic Embarassed
avatar
Crazy_Girl

Numarul mesajelor : 1238
Varsta : 24
Localizare : Anglia>Surrey>Croft Manor

Vezi profilul utilizatorului http://cool-place.forumgratuit.ro/index.htm

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Administrator la data de Mar Sept 01, 2009 11:39 am

Daca copiati ceva puneti si sursa ..... sau mai bine nu mai copiati. Rolling Eyes

Administrator
Administrator

Numarul mesajelor : 4970
Varsta : 23
Localizare : Marte

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Sarah la data de Mar Sept 01, 2009 12:46 pm

Caii românești au fost apreciați întotdeauna pentru calitățile lor deosebite (capacitate energetică, rezistență la tracțiune, bună valorificare a hranei etc.) contribuind la consolidarea fondului genetic al unor herghelii celebre din Europa. Condițiile naturale propice pentru creșterea acestei specii (pășuni și fânețe întinse și bogate, cu o compoziție floristică deosebită) au determinat în secolele XVII-XVIII dezvoltarea comerțului cu cai din Țările Române. Herghelii de mare reputație din Imperiul Austro-Ungar, din Germania, Franța sau Danemarca, importau și creșteau cai proveniți din țările române, în special moldovenești, recunoscuți pentru calitățile lor.

După Pacea de la Adrianopol (1829), extinderea masivă a suprafețelor arabile pentru producerea cerealelor în detrimentul suprafețelor de pășuni și fânețe, a limitat treptat creșterea animalelor, în special a cailor. Timp de aproape un secol, marile crescătorii boierești și-au redus dramatic efectivele și s-au desființat una după alta.

După anul 1870, în România apar primele herghelii specializate pentru producerea de cai de rasă, majoritatea în proprietatea armatei, dar și private. Astfel, apar herghelii de renume la Cislău, Homorod, Rădăuți, Lucina, Jegălia și se pun bazele creșterii și pregătirii sistematice a cailor de rasă.

Pentru ameliorarea efectivelor locale, statul a înființat depozitele de armăsari în diferite zone ale țării, a organizat expoziții și concursuri hipice, a asigurat unele facilități pentru crescătorii de cai de rasă.

Caii din rasa LIPITAN in Romania

Cresterea cailor de rasa

În anul 1908, hergheliile statului trec în administrarea Ministerului Agriculturii, iar după 1920 se pun bazele dezvoltării unui puternic sector de creștere a cailor de rasă. Se înființează herghelii de stat la Sâmbăta de Jos, Bonțida, Parța, Rușețu, Mangalia și se reorganizează rețeaua depozitelor de armăsari. Apar herghelii particulare (Marghiloman, Negropontes, Moruzzi, Schlesinger), care aduc reproducători din Occident și de la care statul cumpără reproducători pentru hergheliile proprii.

În anul 1930, hergheliile naționale dețineau un efectiv total de 1287 cai din care 35 armăsari pepinieri, 410 iepe mamă, 402 capete tineret femei si 440 capete tineret mascul.

În timpul celui de-al doilea război mondial, pierderile în efectivul cailor de rasă au fost imense. Imediat după război, statul român a luat măsuri eficiente de refacere a efectivelor de cabaline, inclusiv prin cumpărări de reproducători din străinătate. A urmat colectivizarea agriculturii și extinderea lucrărilor mecanizate care a generat măsuri de reducere a efectivelor de cabaline cu efect negativ și asupra cabalinelor de rasă.

Efectivele de cai de rasă cresc numeric și calitativ după anul 1971, odată cu înființarea Centrului Republican pentru Creșterea Cabalinelor și Calificarea Cailor de Rasă, care își asumă responsabilitatea producerii de material cabalin cu însușiri genetice superioare și a difuzării acestuia, prin armăsari de montă publică spre sectorul populației.

După anul 1989, datorită condițiilor social – economice și politice specifice trecerii la economia de piață, a retrocedării terenurilor agricole, efectivele de cabaline din marea creștere au sporit semnificativ, de la 663 mii capete în anul 1989 la 872.436 capete la 31.XII.2002 (conform datelor rezultate de la recensământul agricol, furnizate de Institutul Național de Statistică). Creșterea în sectorul privat este de 138% în timp ce sectorul de stat care crește cai în rasă pură, a înregistrat o scădere de la 7.114 capete la 3.680 capete (la 31 .XII.2003) reprezentând un regres de 48%.

Efectele modificărilor structurale din societatea romanească de după 1989 s-au resimțit și în dinamica efectivelor de cai de rasă din hergheliile și depozitele de armăsari aparținând statului.

În anul 1991, Centrul Republican pentru Creșterea Cabalinelor și Calificarea Cailor de Rasă se reorganizează în Regia Autonomă „Cai de Rasă”, unica autoritate hipică din țară care desfășura o activitate de interes public național prin efectivele de cabaline din hergheliile naționale, singurele nuclee de rasă pură din România și care reprezintă un patrimoniu genetic național.

În anul 1998, Regia Autonomă „Cai de Rasă” s-a reorganizat înființându-se, prin H.G. nr. 637/1998, Societatea Națională „Cai de Rasă” S.A. care a administrat un efectiv de 2060 cabaline din patrimoniul public al statului stabilit prin lege, compus din 110 armăsari pepinieri, 650 iepe de reproducție și 1300 armăsari de montă publică.

În anul 2002, printr-o decizie a Ministerului Agriculturii, Alimentației și Pădurilor a fost promovată Ordonanța de Urgență nr.139 prin care se desființează Societatea Națională „Cai de Rasă” S.A, patrimoniul acesteia fiind preluat de Regia Națională a Pădurilor.

În anul 2003, Regia Națională a Pădurilor care în baza O.U.G. nr. 139/2002 a preluat caii de rasă, a declanșat un vast program de reabilitare a secțiilor de cabaline și de refacere a efectivelor de cai de rasă. Ca urmare a acestui program și datorită opririi vânzărilor, în anul 2004 se înregistrează creșteri ale efectivului de cai de rasă. La 30 noiembrie 2004 efectivul de cai de rasă a fost de 3.789 capete (103% față de anul 2003) iar la 1 martie 2005 a atins nivelul de 3.867 cabaline. Din totalul de 3.867 cabaline, în patrimoniul genetic național sunt 1.827 capete din care: 1.086 armăsari de montă publică, 97 armăsari pepinieri și 644 iepe mamă pentru care se asigură o politică strategică de ameliorare în obținerea celor mai buni produși folosiți atât pentru înlocuire în matcă cât și pentru ameliorarea cabalinelor din marea creștere.

http://www.recolta.eu/cresterea-cailor-de-rasa-in-romania-istoria-cailor-de-rasa/
avatar
Sarah

Numarul mesajelor : 1300
Localizare : pe strada =))

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Crazy_Girl la data de Mier Sept 02, 2009 7:34 am

hmm cred ca da
avatar
Crazy_Girl

Numarul mesajelor : 1238
Varsta : 24
Localizare : Anglia>Surrey>Croft Manor

Vezi profilul utilizatorului http://cool-place.forumgratuit.ro/index.htm

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Administrator la data de Mier Sept 02, 2009 7:46 am

Sau e apa.....

Administrator
Administrator

Numarul mesajelor : 4970
Varsta : 23
Localizare : Marte

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Crazy_Girl la data de Mier Sept 02, 2009 8:17 am

da Rolling Eyes a plouat afara Laughing
avatar
Crazy_Girl

Numarul mesajelor : 1238
Varsta : 24
Localizare : Anglia>Surrey>Croft Manor

Vezi profilul utilizatorului http://cool-place.forumgratuit.ro/index.htm

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Sarah la data de Mier Sept 02, 2009 9:44 am

da de unde Laughing voi stiti ce vb ? =))
ati vzut vreodata un cal plouat?
avatar
Sarah

Numarul mesajelor : 1300
Localizare : pe strada =))

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Crazy_Girl la data de Mier Sept 02, 2009 2:04 pm

da draga am 12 la mine Laughing daca chiar vroiai sa sti Laughing

Rolling Eyes
avatar
Crazy_Girl

Numarul mesajelor : 1238
Varsta : 24
Localizare : Anglia>Surrey>Croft Manor

Vezi profilul utilizatorului http://cool-place.forumgratuit.ro/index.htm

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Crazy_Girl la data de Mier Sept 02, 2009 2:05 pm

eliza stie ca i-a vazut pe mess
avatar
Crazy_Girl

Numarul mesajelor : 1238
Varsta : 24
Localizare : Anglia>Surrey>Croft Manor

Vezi profilul utilizatorului http://cool-place.forumgratuit.ro/index.htm

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Crazy_Girl la data de Mier Sept 02, 2009 2:05 pm

nu..? Very Happy
avatar
Crazy_Girl

Numarul mesajelor : 1238
Varsta : 24
Localizare : Anglia>Surrey>Croft Manor

Vezi profilul utilizatorului http://cool-place.forumgratuit.ro/index.htm

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Sarah la data de Mier Sept 02, 2009 3:06 pm

daca chiar stii,inseamna ca stii cum e un par ud Wink
avatar
Sarah

Numarul mesajelor : 1300
Localizare : pe strada =))

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Sarah la data de Mier Sept 02, 2009 3:06 pm

sper
avatar
Sarah

Numarul mesajelor : 1300
Localizare : pe strada =))

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Crazy_Girl la data de Mier Sept 02, 2009 3:07 pm

da stiu Rolling Eyes
avatar
Crazy_Girl

Numarul mesajelor : 1238
Varsta : 24
Localizare : Anglia>Surrey>Croft Manor

Vezi profilul utilizatorului http://cool-place.forumgratuit.ro/index.htm

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Crazy_Girl la data de Mier Sept 02, 2009 3:09 pm

dra depinde acum si cum ploua
avatar
Crazy_Girl

Numarul mesajelor : 1238
Varsta : 24
Localizare : Anglia>Surrey>Croft Manor

Vezi profilul utilizatorului http://cool-place.forumgratuit.ro/index.htm

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Sarah la data de Mier Sept 02, 2009 3:09 pm

imposibil
poate daca ar ploua 2-3 stropi
avatar
Sarah

Numarul mesajelor : 1300
Localizare : pe strada =))

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Crazy_Girl la data de Mier Sept 02, 2009 3:10 pm

pai da atunci inainte sau dupa ploaie cand ploua marunt de tot Smile
avatar
Crazy_Girl

Numarul mesajelor : 1238
Varsta : 24
Localizare : Anglia>Surrey>Croft Manor

Vezi profilul utilizatorului http://cool-place.forumgratuit.ro/index.htm

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Sarah la data de Mier Sept 02, 2009 3:12 pm

probabil Laughing
nu le prea am cu caii
avatar
Sarah

Numarul mesajelor : 1300
Localizare : pe strada =))

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Crazy_Girl la data de Mier Sept 02, 2009 3:18 pm

eu am Very Happy
( si nu stau la tara daca cumv. credeti LaughingLaughing )
avatar
Crazy_Girl

Numarul mesajelor : 1238
Varsta : 24
Localizare : Anglia>Surrey>Croft Manor

Vezi profilul utilizatorului http://cool-place.forumgratuit.ro/index.htm

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  dog and girl la data de Dum Mai 23, 2010 12:23 pm

stie cineva cate rase de caii exista"??

dog and girl

Numarul mesajelor : 8

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Administrator la data de Dum Mai 23, 2010 2:44 pm

Nu stiu. Oricum sunt foarte multe....

Administrator
Administrator

Numarul mesajelor : 4970
Varsta : 23
Localizare : Marte

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Dorade la data de Lun Mai 24, 2010 5:56 pm

Incep eu cu o rasa: Lipitzan - caii folositi la scoala de dresura din Viena (nu foarte mari dar buni scolari):

avatar
Dorade

Numarul mesajelor : 85
Varsta : 51
Localizare : München

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

animalele

Mesaj  popa ana la data de Vin Mar 11, 2011 4:28 pm

imi plac cai la nebnie am crescut printre eii I love you ce noroc pe mine Razz    

popa ana
Vizitator


Sus In jos

Re: Caii

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 2 Înapoi  1, 2

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum